Elementzwolle

Praktijk voor cognitieve gedragstherapie

Ouderen

Ouderen

Verschillende hulpvragen

  • U hebt last van lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.
  • U heeft het gevoel dat uw leven versimpeld is: u merkt dat uw situatie is veranderd, door het uit huis gaan van de kinderen en pensionering, uw verantwoordelijkheden zijn anders komen te liggen en deze aanpassingen gaan niet vanzelfsprekend. U wilt hier graag begeleiding bij.
  • U heeft last van slapeloosheid en/ of piekeren en wilt dit graag anders.
  • U bent angstig om de deur uit te gaan of anderen te ontmoeten, u merkt dat u vereenzaamt.
  • U voelt zich somber en verdrietig en zou graag weer van dingen willen genieten.
  • Het contact met uw kinderen verloopt niet goed. U zou de relatie graag willen herstellen.

Intake en behandeling
De psycholoog van Element kijkt in het eerste gesprek wat er precies aan de hand is en wat uw klachten zijn. Direct na het eerste gesprek worden de indrukken besproken en wordt u een behandel- of onderzoeksvoorstel gedaan. Afhankelijk van de problematiek en de daarbij behorende DSM-diagnose (handboek voor psychologen) wordt er gekeken wat het meest zinvol is.

Cognitieve gedragstherapie
In de behandeling wordt er gebruik gemaakt van de cognitieve gedragstherapie. Dit betekent dat er gekeken wordt met u welke gedachten een rol spelen bij de problemen en hoe dit invloed heeft op uw gevoel en op uw gedrag en hoe dit anders kan.

Oplossingsgerichte therapie
Er kan ook gebruik gemaakt worden van de oplossingsgerichte therapie. Er wordt dan uitgebreid gekeken naar wanneer het wel goed gaat en hoe dit komt en hoe dit vaker op die manier zou kunnen gaan.

EMDR
EMDR wordt gebruikt als u nare (traumatische) ervaringen hebt meegemaakt waar u steeds weer aan moet denken. EMDR zorgt ervoor dat u niet steeds aan de nare gebeurtenissen hoeft te denken.
EMDR is een therapie waarbij de traumatische gebeurtenissen die u heeft meegemaakt verwerkt worden zonder veel te hoeven praten. Dit gebeurt door u te laten kijken naar een plaatje in het hoofd van de nare gebeurtenis waarbij u ondertussen wordt afgeleid door bewegende lampjes of trillende handvatten.
Doorgaans geeft EMDR snel verlichting van klachten.

Acceptance en Commitment Therapy
Verder wordt er soms gewerkt met de Acceptance en Commitment Therapy (ACT). Wanneer er sprake is van iets dat niet te veranderen is dan is het belangrijk dit te accepteren en te kijken wat wel mogelijk is en waar u voor wilt gaan.

Systeemtherapie
Wanneer er relatieproblemen spelen wordt er gebruikt gemaakt van zowel communicatie-oefeningen als van een behandeling vanuit de EFT (Emotion Focused Therapy).
Een therapie die gericht is op de hechting tussen twee mensen en de kansen op herstel wanneer oude pijn uitgesproken en vergeven kan worden.

Er wordt voornamelijk gewerkt vanuit de cognitieve gedragstherapie; de andere therapie├źn kunnen hierin een rol krijgen.

Vragen?

Bel of mail gerust.

Aanmelden