Elementzwolle

Praktijk voor cognitieve gedragstherapie

Volwassenen

Volwassenen

Verschillende hulpvragen

  • U heeft traumatische gebeurtenissen meegemaakt en als gevolg daarvan heeft u klachten gekregen. U wilt veranderen.
  • U raakt in paniek en begint steeds meer situaties te vermijden, u wilt weer gewoon de dingen gaan doen.
  • U wilt uw relatie nog een kans geven en samen komt u er niet meer uit.
  • U voelt zich somber en verdrietig en u wilt graag weer plezier krijgen in het leven.
  • U hebt last van slapeloosheid, van piekeren en wilt graag dat het anders gaat.
  • U bent angstig voor situaties waar u niet angstig voor wilt zijn.
  • U hebt last van lichamelijke klachten zonder dat er een lichamelijke oorzaak is gevonden.
  • U bent overwerkt en u wilt graag weer grip krijgen op uw leven.
  • U loopt tegen uw perfectionisme aan. U zou graag tevreden zijn met wat u doet en meer zelfvertrouwen hebben.
  • U heeft de diagnose AD(H)D of PDDNOS en wilt hier graag begeleiding bij.

Intake en behandeling
De psycholoog van Element kijkt in het eerste gesprek wat er precies aan de hand is en wat uw klachten zijn. Direct na het eerste gesprek worden de indrukken besproken en wordt u een behandel- of onderzoeksvoorstel gedaan. Afhankelijk van de problematiek en de daarbij behorende DSM-diagnose (handboek voor psychologen) wordt er gekeken wat het meest zinvol is.

Cognitieve gedragstherapie
In de behandeling wordt er gebruik gemaakt van de cognitieve gedragstherapie. Dit betekent dat er gekeken wordt met u welke gedachten een rol spelen bij de problemen en hoe dit invloed heeft op uw gevoel en op uw gedrag en hoe dit anders kan.

Oplossingsgerichte therapie
Er kan ook gebruik gemaakt worden van de oplossingsgerichte therapie. Er wordt dan uitgebreid gekeken naar wanneer het wel goed gaat en hoe dit komt en hoe het vaker op die manier zou kunnen gaan.

EMDR
EMDR wordt gebruikt als u nare (traumatische) ervaringen hebt meegemaakt waar u steeds weer aan moet denken. EMDR zorgt ervoor dat u niet steeds aan de nare gebeurtenissen hoeft te denken. Het kan ook zijn dat u door nare gebeurtenissen of door pest-ervaringen een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld. U geeft daardoor mogelijk een negatieve betekenis aan gebeurtenissen. Door het opruimen van de negatieve lading van de ervaringen uit het verleden kunnen positieve ervaringen in het hier en nu weer binnen komen waardoor uw zelfvertrouwen wordt opgebouwd.

EMDR is een therapie waarbij de traumatische gebeurtenissen die u heeft meegemaakt verwerkt worden zonder veel te hoeven praten. Dit gebeurt door u te laten kijken naar een plaatje in het hoofd van de nare gebeurtenis waarbij u ondertussen wordt afgeleid door bewegende lampjes of trillende handvatten.
Doorgaans geeft EMDR snel verlichting van klachten.

Acceptance en Commitment Therapy
Verder wordt er soms gewerkt met de Acceptance en Commitment Therapy (ACT). Wanneer er sprake is van iets dat niet te veranderen is, dan is het belangrijk dit te accepteren en te kijken wat wel mogelijk is en waar u voor wilt gaan.

Systeemtherapie
Wanneer er relatieproblemen spelen wordt er gebruikt gemaakt van zowel communicatie-oefeningen als van een behandeling vanuit de EFT (Emotion Focused Therapy).

Een therapie die gericht is op de hechting tussen twee mensen en de kansen op herstel wanneer oude pijn uitgesproken en vergeven kan worden.

Er wordt voornamelijk gewerkt vanuit de cognitieve gedragstherapie de andere therapie├źn kunnen hierin een rol krijgen.

Vragen?

Bel of mail gerust.

Aanmelden